Tuesday 10 May 2016

vesele hanami noći



U Tokyu je gužva uobičajena i svakodnevna. Život teče, reke ljudi mimoilaze se užurbano. Na velikim stanicama, turističkim mestima, posebno tokom nekih zanimljivih zbivanja, broj posetilaca se toliko namnoži, da je gotovo nemoguće koračati, a redovi su zastrašujući. Kraj radnog dana i zalazak sunca obično donose primirje... Osim na nekim izrazito noćnim mestima, večeri su uglavnom rasterećene posetilaca. Posebno u naglašeno stambenim četvrtima, ulice brzo postaju pospane i gotovo avetinjski puste.
Kraj u kom živimo, Nakameguro, posebno staze duž reke, tokom dana imaju dosta posetilaca, bicklista, šetača. Intimne kafanice i hipsterske radnje posebno su popularne mladima, ali sa krajem radnog dana sve se umiri i srećemo uglavnom samo stanare. Početak proleća i dani sakure, potpuno menjaju atmosferu ovog kraja. Osim beskrajnog belog drvoreda trešanja, hiljade Japanaca i turista se u dvedesetak dana bar jednom prošeta pod ucvetalim svodovima. Toliko energije, lica...



Smena dana i noći na reci

Yozakura (夜桜) je noćna sakura, sve popularniji doživljaj trešnjinog cveta, romantično osvetljenog diskretnim lanternama. Noć stvara sasvim drugačiji ambijent. Uobičajena hanami slika, piknik i odmor pod nežnim stablima, zamenjeni su malo dramatičnijom atmosferom, veoma živom i veselom.


Brojni prodavci roze vina i šampanjca, tezge sa grickalicama, pivo, smeh i galama lako od romantične stvore gotovo vašarsku atmosferu. Već nekoliko godina Meguro reka u danima sakure postaje ukrašena i hiljadama lampi, što prenosi nastavak veselog praznika na noćne sate. Ulice su žive do kasno, rumena i pripita lica nasmejanih devojaka, euforični, glasni muškarci, miris kebaba, roštilja... neverovatna slika Japana!






Iako nam je u danima fešte preko dana sasvim nemoguće da obavljamo tekuće kretanje, večeri su omamljujuće. Diskretno svetlo, zavodljivi cvetovi i topli ljudi, svaka šetnja postaje mali praznik, veselje i raskoš.