Wednesday, 11 May 2016

zapadna obala Japana - KanazawaZapadna obala Japana, na Japanskom moru, prepoznatljiva je po prirodnim lepotama, masivu Alpa koji se proteže celim regionom, ogromnim količinama snega koje donosi talas iz Sibira i jednom od najazanimljivijih gradova bogate istorije. Kanazawa (金沢) je bila grad zamak klana Maeda, vladara najbogatije oblasti Edo perioda. Uspešna ekonomija i raznovrsna kultura pretvorile su ovaj grad u jedan od najraskošnijih, moćan, ali prefinjen. Za vreme drugog svetskog rata izbegao je bombardovanje, pa se naziva i drugi Kyoto, zbog ambijenata očuvane tradicionalne lepote. Duh prošlih vremena opipljiv je u samurajskim kućama i četvrtima zadovoljstva, a najlepša bašta Japana Kenroku-en i vila Seisonkaku nagoveštavaju raskoš i blagostanje privilegovanog života Edo ere.
Ovako značajno mesto posetili smo za važnim gostima, Lazarevim roditeljima. Obilazak Ishikawa (石川県) prefekture zaokružili smo nezaobilaznim onsen iskustvom i prepoznatljivim planinskim selom Shirakawa-go.

Zlatni listići Kanazawe


Od 2014. godine Kanazawa je postala mnogo dostupnija produženjem trase brzog voza Hokuriku shinkansena. Nekada je vozio samo do Nagana, a sada obilazi planinski masiv, da bi se obalom uvukao u grad. Nakon malo više od 2 sata vožnje tokijski zaliv smo zamenili mnogo lepšim obalama Japanskog mora.Samo ime Kanzawa znači močvara zlata, a i danas ovaj region proizvodi skoro sve zlatne listiće, kao posebnu tradicionalnu umetnost. Zlatnji paviljom u Kyotu u potpunosti je obložen listićima iz Kanazawe. Zahvaljujući ogromnom bogatstvu Maeda klana, koji je novac ulagao u kulturu, umetnosti i zanate, razvile su se cenjene rukotvorine, unapređivale prefinjene aktivnosti ceremonije čaja i Noh teatar, a posebna pažnja se poklanjala japanskim slatkišima koji su pretvoreni u umetnička dela.


Kanazawa veliki deo svoje lepote duguje sjajnom geografskom položaju. Sa jedne strane, omeđena je obalom mora, a na drugoj panoramu uokviruju spektakularni masivi Alpa, većim delom godine beli od snega. Reke Sai i Asano teku paralelno ka moru, a između njih je većina atrakcija i važnih objekata.Sa moderne, preuređene stanice širokim bulevarom lako se stiže do zamka. Grad se oko njega ravnomerno razvijao, pa je i danas park zamka centar grada. Objekti zamka su mnogo puta goreli, obnova je nakon Meiji reforme bila spora, pa danas veću atrakciju predstavlja uredno zelenilo i sam park, nego autentičnost i lepota obnovljenih delova. Upečatljiva ulazna kapija, slikovito podseća na moć i bogatstvo vladajućeg klana.
Poseban utisak na nas su ostavili ljubazni volonteri koji su se potrudili da nam približe istoriju i nekadašnji život. Sreli smo ih na ulazu malenog Gyokuseninmaru vrta, preuređenog prošle godine. Van parka zamka, posetili smo neobičnu Oyama Jinja (尾山神社) bogomolju posvećenu osnivaču Maeda dinastije Maeda Toshiie. U dvorištu je mistična, mala bašta sa kamenim mostom, a najveću pažnju privlači egzotična ulazna kapija, pod uticajem holandske arhitekture.

Poseban utisak na mene su ostavile očuvane samurajske četvrti, visoke dvorišne, zemljane ograde, njihovi luksuzni domovi, klasičnog japanskog stila. Istorijsku atmosferu upotpunjuju i uske, krivudave uličice, brojni kanali vode. Klasni sistem Edo perioda samuraje je postavio na sam vrh. Bili su u obavezi da stanuju u gradu zamka, jedini su imali dozvolu da nose oružje i bogato su nagrađivani od strane svojih vladara. Veoma su retke autentične samurajske kuće i očuvane četvrti. Zato je Nagamachi (長町) distrikt u Kanazawi dragocen istorijski ambijent i nezaobilazan je u šetnji oko zamka.

Tu je i nekoliko kuća koje su otvorene za posete. Mi smo obišli Nomura-ke, očuvan je deo nekadašnje vile, ali je u potpunosti prisutna divna bašta. Nomura porodica je kao i mnoge samurajske, doživela slom početkom Meiji perioda.
Lanterna sa pet latica, znakom klana Maeda
Kućni oltar


Kućica za slavuja koji peva samo kad je mrakNa obodima nekadašnjih gradova zamaka postojale su četvrti za zabavu, popularne kuće čaja u kojima su posetioce zabavljale geishe. Vešto su izvodile svoj ples, svirale intrumente i treniranom komunikacijom opuštale goste. Sa nestankom klase samuraja i uopšte padom te stroge hijerarhije i geishe su izgubile svoju ulogu. Danas postoje kao turistička atrakcija, romantični začin prošlosti koji se sreće u retkim očuvanim chaya distriktima. Kanazawa ima dve četvrti Higashi Chayagai (東茶屋街) veću, zanimljiviju i Nishi Chayagai (西茶屋街), intimniju. Skladne drvene fasade, diskretno osvetljenje, male suvenirnice prefinjenih umetnina, slatkiša, za tren vraćaju u jednu drugu epohu...

Iako je Kanazawa vekovima bila veoma značajan i bogat grad, intenzivna industrijalizacija ga je zaobišla, pa je danas samo centar regiona Ishikawa. Zato je moguće i pored modernizacija, uživati na jednom mestu u skoro svim zanimljivostima japanske istorije. Najprepoznatljivija asocijacija na ovaj grad je najlepša bašta Japana, Kenroku-en, za koju odvajam posebnu temu. Šteta je samo što, i pored sjajno organizovanog prevoza, Kanazawa nije ni lako dostupna ni jeftina za česte posete.