Tuesday, 27 January 2015

zimsko osvetljenjeZa svakog posetioca Tokya u danima oko Nove godine zimsko osvetljenje grada je jedna od najblještavijih atrakcija koju ne bi smeo da propusti. Tako je i preporučeno u svakom turističkom vodiču. Ipak, grad nije ukrašavan samo zbog turista. Japanci su kao i svi azijski narodi, ludi za lampicama i svetlom. Postoje neka mesta koja tradicionalno obiluju ovakvim aranžmanima, ali svake godine pojavljuje se i nešto novo, drugačije. Nemoguće je propustiti ove spektakle, jer su uglavnom vezani za prometne i posećene delove grada. Mi smo se potrudili da ih planski obiđemo što više, a opet su nas neki slučajni biseri ostavljali bez daha.
Nakon noćnih poseta osvetljenim baštama, koje sam pomenula u temi Jesen, zimsko osvetljenje smo sretali na uličnim drvoredima, objektima ili kao samostalne aranžmane uz muziku i ukrase.

Nakameguro (中目黒), naš kraj, nestrpljivo smo očekivali zimsku sakuru. Dok smo birali stan, slučajno sam pročitala tekst o tom ukrašavanju reke, pa sam sa radošću pratila radnike koji su postavljali lampice. Video na zvaničnoj prezentaciji događaja ni malo ne preuveličava oduševljenje posetilaca, koji su dolazili iz svih delova grada. To je za nas na kraju značilo neopisivu gužvu, ali i ulične prodavce grickalica, slatkiša i vina. Svaki odlazak do prodavnice ili na stanicu bio je bajkovit.


Ginza (銀座) je jedan od najatraktivnijih delova Tokya, važi za najbolje mesto na svetu za kupovinu, pa je i jedna od najposećenijih tačaka grada. Glamurozna je i blještava inače, pa je poseban trud uložen da se drvoredi razigraju i ukrase. Mnoge radnje i robne kuće imaju praznične izloge i fasade. Kupovina nas je nekoliko puta povela na Ginzu, pa smo slučajno otkrivali sporedne uličice i svetlucave detalje.


Shiodome (汐留) je savremena, reizgrađena četvrt sa nekoliko visokih nebodera i kompleksa u kojima su smeštene različite firme, zabavni i prodajni sadržaji, restorani. Caretta je jedan takav kompleks od 51 sprata. Ove godine na platou ispred ulaza spektakl Canyon d'Azur, obiljem plavih LED dioda i pratećom muzikom, svrstao se u jedan od najzanimljivijih aranžmana u gradu.
Shinjuku (新宿) kao opština najzauzetije stanice na svetu, ima preko 2 miliona putnika svakodnevno i bar toliko razloga da ukrasima i svetiljkama uveseljava i privlači prolaznike. Trgovački lanci Tahashimaya i Terrace City osim sjajnih prilika za kupovinu, nude i kompletan praznični ugođaj.Roppongi (六本木) kraj ekspata i noćnog života. Preuređivanjem ovog dela Tokyo je dobio još jednu četvrt luksuznih hotela, poslovnih kompleksa i umeničkih objekata. Nekoliko platoa oko upečatljivih nebodera osvetljeno je u temam Plave i snega i Crvene i sveća. Tu smo uživali i u pravom Božiću iz Beča uz kuvano vino.

Odaiba (お台場) je nov, moderan deo Tokya, nastao na nasutom veštačkom ostrvu. Pored ogromnih tržnih centara i zabavnih parkova, Odaiba ima i uređeno šetalište sa parkom uz obalu i plažom (bez kupanja). Prelep pogled na kopneni deo grada je najveći ukras ovog ostrva. A najupečatljiviji detalj u noćnim satima je sjajan pogled na Rainbow bridge, čuveni tokijski most.Omotesando je kilometar duga avenija, koja vodi do najznačajnijeg svetilišta u Tokyu, Meiji Jingu (明治神宮). Za razliku od kraja Harajuku (原宿) kom pripada, namenjena je ozbiljnijoj i imućnijoj populaciji, a poznata je i kao tokijski Champs Elysees. Uredna, prostrana, ova raskošna ulica ukrašena je drvoredom koji je u prazničnim danima osvetljen sa 5 miliona LED svetiljki.
Tokyo Skytree, najviša građevina u Japanu i druga na svetu u trenutku izgradnje, nezaobilazna je atrakcija grada. Ako se poseti tokom zimskih praznika, uživanje obogaćuje i Božićni vašar uz razne svetleće žmigalice.