Tuesday, 27 January 2015

amerikanizmi - Božić u Japanu
Ogromna popularnost Božića u Japanu nema nikakve veze sa religijom. Mada je jedan mali procenat hrišćana, sveprisutnost ukrasa, Deda Mraza, okićenih jelki i prazničnosg osvetljenja posledica je ogromnog uticaja Amerike, ali i japanske opsesije prazničnim raspoloženjem, povodima za slavlje i druženje, poklonima...

Iako ga suštinski ne razumeju i ne poznaju, Božić se priprema od kraja novembra. Grad je okićen, sijalice, lampice, ukrasi uveseljavaju svaki ozbiljniji drvored, praznična dekoracija utopljava domove, restorane, markete, a veliki tržni centri posebnu pažnju poklanjaju zanimljivim svetlosnim i muzičkim instalacijama. U sklopu spektakularnog Tokyo Skytree tornja zabavili smo se vašarom u evropskom stilu. Na praznim fasadama na svakih 15 minuta prikazivan je Božićni video. Uživalu su i odrasli i deca, a mi smo na trenutak uz kuvano vino i cimet bili mnogo bliže starom domu.

Vašare, koje ovde nazivaju ''u nemačkom stilu'', pronašli smo na nekoliko mesta u gradu. Ništa nije nedostajalo perece, vafli, lovački čaj, kobasice i krompirići. Sjajan način da se utoplimo u večernjim šetnjama ili razgalimo na početku kupovine.


Kao i svuda po svetu, za Božić se poklanja, pa je taj običaj i ovde usvojen. Gužva, popusti, kese...potrošački konzumizam, ura! Prvu polovinu decembra proveli smo na odmoru van Japana, ali smo zato drugu posvetili uživanju u prazničnim ambijentima, veseloj atmosferi, lutanju po gradu i prodavnicama. Planirana poseta Srbiji posle Nove godine bila je sjajan povod i inspiracija.


Za razliku od porodičnog duha ovog praznika u hrišćanskim narodima, u Japanu je to više romantičan trenutak. Najčešće ga proslavljaju večerama u dvoje, pa su restorani krcati. To bi bilo naše Badnje veče, a sam dan Božića nije posebno važan. Imajući u vidu da nije nacionalni praznik već radni dan je, izostaje i porodično okupljanje i bilo kakva praznična ceremonija. Već sutradan, nestaju i popusti i dekoracija inspirisani ovim danom, a sve dobija znak Nove godine.
Nije običaj da se jelke ukrašavaju u kući, posebno ne prirodne. Ali su zato prisutne na javnim mestima, a velike robne kuće se takmiče u dekoru. Osvetljenje nije samo vezano za Božić, mada se neki aranžmani sklanjaju 25.12. Tokyo je čuven po ovim prazničnim lampicama, pa ću tome posvetiti drugu temu.


Garderoba i simboli inspirasani bajkom Deda Mraza su veoma popularni. Tu su kostimi za decu, muškarce, žene i često smo sretali bar neki detalj, crvene kape ili rogove, nakit.


Kućni ljubimci, naravno, nose posebno birane komade...


Lično, ovi dani za nas nisu pozebno bili praznični, koristili smo ih da se zabavimo i upoznamo običaje sugrađana. Ipak, malo atmosfere preneli smo i u naš stan. Moje omiljene 100 Yen radnje koristila sam za nabavku sitnica kojima bih ukrasila dom.


Za kompletan ugođaj zimskih praznika u Tokyu nedostaje sneg. Zime su u ovom delu Japana suve, vedre i sunčane, mada temperatura uveče bude jedva u plusu. To, sa druge strane, olakšava skitanje i šetnje, dajući jedan nov pečat prazničnim danima, a priroda se već potrudila da pejzaži ne ostanu bez ukrasa.