Wednesday, 28 January 2015

još jedan nov početakMeiji reforma je donela mnoge promene u Japanu. Zemlja se otvorila i povezala sa zapadom, sve što je nekad činilo feudalnu organizaciju i tradicionalne odnose prestalo je da važi. Tako je kineski kalendar od 1873. godine zamenjen gregorijanskim, pa se i početak Nove godine promenio na 1. januar.

Danas je Nova godina, Shogatsu (正月) jedan od najznačajnijih državnih praznika, uz nekoliko običaja proslavlja se u krugu porodice. Kuće i ulazi se ukrašavaju aranžmanom od borovih grančica i bambusa. Svaka nova godina je nov, svež početak zato je važno da se obaveze i poslovi do tada završe, kuća očisti i raspremi, iznesu stare stvari. Održavaju se i slavlja za ispraćaj stare godine, sa željom da odnese i sve probleme i brige.Tradicionalno se jede soba (そば) heljdine nudle, koje simbolizuju pročišćenje i dugovečnost.Prvi dan nove godine je najbolje započeti posmatranjem izlaska sunca. Sve visoke zgrade sa vidikovcima nude ograničen broj ulaznica za ovaj događaj. JAL, japanski avioprevoznik za to jutro ima poseban let koji pravi krug ka planini Fuji-san, iza koje izlazi sunce. Cena ekonomske klase do prozora je 65000 yena. Važno je taj prvi dan godine osloboditi stresa i obaveza, provesti ga rasterećeno i u zabavi. Takođe, običaj je da se poseti neki hram ili svetilište. Najznačajnije bogomolje u prva tri dana poseti nekoliko miliona ljudi. To je i jedan od načina za ispraćaj stare i početak nove godine uz prvu molitvu, želju. 
Mi smo posetili Meiji Jingu (明治神宮), sa željom da upoznamo i ovaj običaj Japanaca. Zamislili smo da nakon toga prošetamo ka kući spuštajući se preko Shibuye, na kojoj će takođe biti neko okupljanje uz odbrojavanje. Oko 23h na prvoj kapiji parka u kom je hram, već je bio veliki posetilaca. Spremili smo se za dugo čekanje, poneli termose kuvanog vina. Prilazom kroz park, stigli smo dela u kom su mirisali štandovi sa hranom, a zatim se primakli koloni koja se protezala od druge Tori kapije. Tu smo u daljini naslućivali ekran na kom će biti prenos događanja u svetilištu. Povremeno se masa, po instrukcijama redara, pomerala nekoliko metara bliže, da bismo onda ponovo desetak minuta stajali.
Budistički hramovi ispraćaju staru godinu tako što 108 puta, joyanokane (除夜の鐘) udaraju u bubanj ili zvone zvonom. Po budističkoj filozofiji toliko je greha i iskušenja koji su u prirodi čoveka koje ovo ritmično udaranje odbacuje. Po završetku ovog običaja, posetioci prilaze hramu i mole se. Procedura je da se baci novčić, dva puta pokloni, dva puta pljesne dlanovima, još jednom pokloni i pomoli nekoliko trenutaka. 

Veoma popularan običaj za Novu godinu je slanje čestitki. One će biti isporučene 1. januara, jer u poštama postoji odvojeno sanduče za prazničnu poštu. Japancima je veoma važno da dobre želje upute prijateljima, rođacima, poslovnim saradnicama, zato svako ispiše nekoliko desetina čestitki. Nas su se setile devojke iz agencije za rentiranje stana i jedan od kolega sa kojim se i privatno družimo.


Nezaobilazna aktivnost pvih prazničnih dana je poseta Carskoj palati. Unutrašnje dvorište palate obično nije otvoreno za posete, pa je ovo retka prilika da se i tuda prošetamo. Car se pojavljuje dva puta godišnje za svoj rođendan i za Novu godinu. Na terasu izlazi nekoliko puta to tačnom rasporedu, obraća se okupljenima lepim željama, dok ga posetioci veselo pozdravljaju mašući zastavicama.