Wednesday, 15 October 2014

amerikanizmi - HalloweenU Japanu se uticaj Amerike oseća na svakom koraku. Da ne analiziram političke odnose, ali svakodnevne aktivnosti kroz potrošački konzumizam i popularnu kulturu potpuno su usvojile američki način. Posvećeni Japanci su svaki segment strasno razradili pretvarajući ga u gotovo perverzan sklop mogućnosti i izbora. A dečiji entuzijazam u oduševljavanju i prepuštanju uživanju me iskreno nasmeje.

Halloween

Festivali su osobenost ovdašnje kulture. Smenjuju se tokom godine, a kraj oktobra je rezervisan za proslavu Noći veštica. Svaki povod za slavlje i ludorije Japanci rado prihvataju, pa im i u ovom slučaju nije smetnja što je u osnovi hrišćanski praznik. Verovatno su im to odlični ventili za strogu svakodnevicu. Od polovine septembra teku pripreme, a krajem oktobra smenjuje se nekoliko dešavanja koja donose slavlje, feštu, kostime.
Simboli se sreću na slatkišima, dekoraciji za kuće, izlozi su ukrašeni tikvama, čak i moderni poslovni centri ne zaostaju. Zatekli smo se sa na Roppongi (六本木) koji je inače užurban kraj, danju poslovan, a noću posebno atraktivan za provod. Mori Tower, soliter od 56 spratova, simbol tog kraja ne zaostaje u festivalskoj atmosferi. Oni su udomili izložbu Svet Tim Burtona. A taj događaj je inspirisao i dekoraciju. Odlazak u banku je neočekivano postao zabavan.


Roppongi Hills će biti jedan od krajeva Tokya u kom će se smenjivati radionice za decu, takmičenja kostima, porodična okupljanja uz zanimljivo dekorisanu hranu, do velike kulminacije 27.10. kroz paradu. Ma koliko nam bili daleki ovi običaji, ne smemo propustiti da upoznamo tu stranu Japana! 

Sledećeg dana obavezna je poseta Paradi tikava, u kraju Harajuku (原宿).  Ova regija jeprepoznatljiva kao mesto mladih, centar pop kulture, ulične mode. Smenjuju se kafei, male radnje koje prodaju dekorativnu garderobu, ukrase, kostime, šminku. I bez praznika, tamo je prava ikebana tinejdžera šašave garderobe i raznobojnih frizura. Verujem da će zato proslava biti posebno vesela, a parada atraktivna.