Wednesday, 17 February 2016

smartphone samuraiNa pitanje -Koji telefon Japanci najčešće koriste? odgovorila bih -Razbijen..

U Japanu postoji izraz arukisumaho (歩きスマホ) ili smrtphone koračanje. Odnosi se na sve pešake koji su gotovo nekontrolisani, jer koriste svoje telefone dok hodaju. Neki ne obraćaju pažnju na druge pešake, sudaraju se, ne vide automobile, bicikle, padaju niz stepenice...broj hospitalizovanih uopšte nije zanemariv na godišnjem nivou.Gotovo svi putnici u vozu vreme prekraćuju zabavom na telefonu, obično igricama. Mnogo je simpatično videti gospođe koje uzbuđeno pipkaju ekrane, neretko otvorenih usta. Mimo prevoza, telefon je prisutan i na svakom drugom mestu, pa se intenzivno skreće pažnja na opasnosti koje to donosi i uopšteno na razvoj kulture korišćenja smartphonea. Jedan od velikih opertera NTT DoCoMo, osmislio je i aplikaciju koja prepoznaje pokrete koračanja i tada onemogućava dopisivanje, igre, web.


Lično, ne posustajem u upotrebi telefona, samo mu kupujem sve ozbiljnije fotrole, da preživi padove. A kad se već ne odvajamo, onda fotrole imaju i džepove za novac, karticu za prevoz, sve što je potrebno za udobne, duge vožnje metroom. Povremeno me savest muči zašto sam zapostavila dobru naviku nošenja knjige.


Zanjući da svako svoje sposobnosti malo precenjuje, misleći da njemu takve stvari ne mogu da se dogovde, DoCoMo je osmislio i mali simpatični video, koji pokazuje da je upotreba telefona uz druge aktivnosti opasna, čak i za samuraje. Radnja je smeštena u Edo period, kada je postojala obaveza da svaki feudalni gospodar neko vreme provede u Edo zamku, uz Tokugawa shoguna. Samuraji iz pratnje gospodara su potpuno nesmotreni, okupirani svojim telefonima.