Monday, 25 January 2016

darovi neba i zemljePrirodni izvori vrele vode rasprostranjeni su po celom Japanu. Svaki region ima svoje vulkane, a uz njih i termalne izvore, uz koje su se razvijali turistički centri i onsen mesta. Iako se sa njima srećemo u skoro svakom odaljavanju od grada, ne prestaje da me iznenađuje taj dar prirode i obilje mineralnih voda kojima smo okruženi. Naravno, Japanci su vekovima negovali svoj način uživanja u javnim kupatilima, od dnevne potrebe do hedonističke relaksacije.
Lako je navići se i prepustiti se ugođaju onsena.
Naročito zimi.
Zadivljujuće je koliko je te vrele vode! Koje količine izviru, koliko su brojni izvori... Neverovatno je da temperatura dostiže i 90 stepeni, a zavisno od vrste rastvorenih minerala brojni su benefiti za zdravlje i relaksaciju ljudi.
Krajem januara posetili smo Kusatsu onsen (草津温泉), verovatno jedan od najbogatijih izvora. Sumporna, izrazito kisela voda, smatra se i najkvalitetnijom u Japanu, pa stotine godina privlači posetioce i spada u sam vrh banjskog uživanja. Kažu da leči sve bolesti, osim one ljubavne... Kusatsu je smešten na istočnoj padini planine Shirane (白根山) aktivnog vulkana, koji je atrakcija regiona. Popularan je za letnji hajking, ali je već neko vreme ograničen prilaz krateru, zbog opasnosti od erupcije. Prošle godine smo uživali na zapadnoj strani, na skijanju, u mestu Shiga Kogen (志賀高原). Teren Japana je oblikovan vulkanima, svaki od njih je na poseban način zanimljiv, a pojedini su još uvek aktivni. Većina je prilagođena posetiocima, leti za planinarenje, zimi za skijanje, a u svako doba godine opuštajući onseni.
Zahvaljujući sjajno organizovanom prevozu, do ovih planinskih mesta sa sa lakoćom stiže. Samo je pitanje vremena ili cene, pa kome šta odgovara, od shinkansena do autobusa. Mi smo se kasno organizovali, pa nismo imali mnogo izbora. Kusatsu onsen je, zbog relativno lake dostupnosti iz Tokya, veoma posećen vikendima, okupiran i lokalnim i stranim turistima. U toploj vodi se uživa tokom cele godine, ali su zimski meseci posebno omiljeni, jer nakon hladnih aktivnosti, snega i skitanja, krčkanje ima posebnu draž. Naročito, ako se kupa u bazenima na otvorenom, okruženim šumom i snegom...
Kusatsu onsen se ugnezdio na 1200m visine, okružen je obroncima stvorenim za šetnje, a postoji i malo skijalište. Najatraktivniji deo naselja je sam centar, Yubatake (湯畑), polje vrele vode. Sačekale su nas krpice snega, niske temperature i mlečni oblak sumpornih isparenja.To je glavni izvor vode za onsen i donosi 5000 litara svakog minuta, temperature preko 70 stepeni. Dok se rashlađuje drvenim rampama, pre distibucije ka brojnim bazenima i ryokanima, ispušta karakterističan miris sumpora. Postoje dva velika javna kupališta, otvoren i zatvoren, skoro 20 malih kupatila i nebrojeno ryokana u kojima se može prepustiti japanskom užitku vulkanske vode.
Najpoznatiji otvoreni bazen Sainokawara Rotenburo smešten je u istoimenom parku. U zimskom ambijentu, topla voda se rasipa po stenovitom terenu, ispunjavajući ambijent karakterističnim mirisom i vlagom. Onsen nudi dva velika bazena, odvojena po polovima, sa divnim pogledom na snežne šume.

Kad ti se smrznu ruke, samo ih umoči u vodu.


Muški deo onsena, na otvorenom


Ostatak mesta je organizovan u desetak ulica. Centralno su smeštene kafane, ulični prodavci grickalica, suveniri,  po periferiji ryokani i hoteli. Povremeno smo nailazili na veoma šarmantne detalje japanskih krčmi, a nozdrve su već otupele na miris sumpora. Srećom, kažu i da je sam miris lekovit...
Apetit nas je stigao u pogledu na lokalne obroke. Pljosnate, tople nudle, dobro su došle da se malo zgrejemo. Kombinovali smo ih sa finim, šumskim pečurkama, pripremljenim kao tempura. A uz topli, lokalni sake osmehu nikad kraja.

jaja kuvana u vulkanskoj, mineralnoj vodi
Po izlasku iz kafane sačekale su nas pahulje, ogromne i brojne. Ambijent potpuno nestvaran, izmaglica isparenja, vejavica i smiraj dana. Nakon što smo se raskomotili u smešaju, koji su divni ljudi prvi put zagrejali da nas u toplom dočekaju, vikend je sasvim neplanirano, postao jedno od najlepših iskustava od kada smo u Japanu.

Malo večernje šetnje, uverilo nas je da sneg ne posustaje. Osmeh. To je još jedan dragocen dar ovog kraja Japana. Gunma (群馬県) prefektura je naslonjena na Kanto region, u kom je i Tokyo. Pruža se do Japanskog mora, ka Kini. Za sada mi se čini da su to nejlepši predeli ove zemlje, planine, reke, vulkani, onseni, divna priroda, još uvek divlja, a dostupna. Zimska karakteristika je obilje snega. Čuvenog japanskog powder snega, koji svake godine napada u metrima i topi se tek u maju. Ove godine je klima veoma osobena, pod uticajem toplog talasa El nino, ali imali smo sreće, sneg nas nije sasvim zanemario...
Ujutru sam virnula kroz zamagljen prozor, sneg je posustao. Dok sam pila kafu, razmakli su se i oblaci, a belina bljesnula na suncu. Kakav divan prizor nas je dočekao na otvorenom!
Malo šetnje po okolnim bregovima, pogled na ključali plato u centru, umivanje suncem. Čaj i lokalni slatkiši. Još malo snega i sunca.


Čiste ulice, uglavnom otopljene instalacijama razvoda tople vode, stavarale su lažan utisak o količini snega. Zanimljivo je videti kako Japanci čiste trotoare i ulice... otvore šahte, i lopatama ubacuju sneg. Dole ga dočekuje vrela voda i posao završen.
U drugoj polovini dana, vratili su se oblaci. Ipak je sneg tek počeo svoju sezonu. Mi smo iskoristili da posetimo drugi veliki javni onsen, zatvoren Goza no Yu. Otvoren je pre nekoliko godina, u samom centru naselja, sa pogledom na polje vrele vode. Osim nekoliko vrsta mineralnih voda, kada podeljenih po polovima, moguće je odmoriti se u tatami dnevnom boravku, ali i iznajmiti kupatila i sobe za odmor za privatne posete.


Pre nego što smo potrošili i ovaj dan, upoznali smo jedan lokalni običaj. Yumomi (湯もみ) performans pokazuje tradicionalan način rashlađivanja vode. Nekoliko žena, odevenih u dekorativni kimono, velikim drvenim veslima meša i prska vodu, uz ritmično izvođenje narodne pesme. Odigrale su i kratak ples, a nekoliko posetilaca je imalo priliku da se priključi.


Bez nekih velikih očekivanja, čak uz veoma lošu vremensku prognozu, orgnazovala sam ovaj vikend van grada. Možda je baš zato postao jedan od najupečatljivih. Relaksiran, po meri. Uz ovakve darove prirode, sve ostalo je lako i spontano.