Monday 2 March 2015

živele devojčice!



Kalendarski proleću još nije vreme. Ipak, prvi cvetovi šljiva ispraćaju zimu krajem februara i uveseljavaju gradske pejzaže. Sa njima dolaze i festivalski dani, slavlja života, dobrog zdravlja i uspeha.



3. marta je važan dan u svim kućama koje imaju ćerke, proslavlja se Hina matsuri (雛祭り), tradicionalna svetkovina Dan devojčica ili Dan lutaka. Porodice svojim devojčicama žele dobro zdavlje, srećan i uspešan život. Tim povodom kuće su ukrašene posebnim lutkama i cvetovima šljiva. Posebne stepenaste izložbene platforme pokrivene su crvenim platnom i na njima su prikazane lutke obučene u nošnje Heian perioda (平安時代) japanske istorije. Veličina i broj lutaka varira, ali svaki aranžman počinje carskim parom, dairi bina (内裏雛) na prvom, najvišem stepeniku. Carica u ruci ima lepezu, a njen suprug ritualnu palicu. Iza njih je zlatan sklopivi paravan, byobu (屏風) i neko tradicionalno zelenilo. Ostale stepenike, kojih bi trebalo da bude ukupno 7, popunjavaju lutke prateći nekadašnju dvorsku hijerarhiju.


Devojčice na ovaj dan oblače svoj kimono, raduju se pevajući festivalske pesme i igraju lutkama.


Pozadina ovog praznika je u kineskom običaju da se na lutke, čuvare amajlije, prenose zla sreća, bolesti i problemi, da bi se zatim one pustile niz vodu ili ostavile na obali. U nekim regijama Japana ovo se i danas praktikuje. Neke porodice svoje lutke izlažu sredinom februara i sklanjaju ih čim se praznik završi. Veruje se da sporo odnošenje lutaka utiče na buduću udaju devojčice.

Slatki sake, shirozake (白酒) je praznično piće i doslovno znači beli liker. Tradicionalni kolač hishi mochi (菱餅), pravi se u obliku romba, od troslojne mase u rasporedu zelena, bela, roze. Roze simbolizuje cvetanje šljive, bela sneg i pročišćenje, dok zelena potiče od lekovite biljke koja popravlja krv. Na Dan devojčica jede se chirashizushi (ちらし寿司), činija ispunjena sushi pirinčem pokrivena tankim komadima ribe i povrća. Uz to se služi supa od školjaka. Veruje se da dve strane školjke u hrani simbolizuju harmoničan par, jer savršeno odgovaraju jedna drugoj.


Od kraja februara prodavnice obiluju ukrasima i simbolima Hina matsuri, a prostori su ukrašeni cvetom šljive. Tu su gotovi kolači u različitim varijacijama oblika i flašice sakea. Lutkice su doživele svoje modernizacije, pa osim raskošnih tradicionalnih postoje i mnoge svedene i neobične, u različitim stilovima i veličinama.














Sa ljubavlju, za sve devojčice!