Wednesday, 25 February 2015

lagani zimski dani - osunčana urbana razglednicaTokijski zaliv, Tokyo wan (東京湾) već vekovima nema svoj prirodan geografski oblik. Plansko preoblikovanje aktivno je počelo u Meiji periodu, uglavnom za potrebe utvrđenja i vojne zaštite.Ti prvi veštački tereni dobijeni su nasipanjem peskom iz zaliva. Nakon Drugog svetskog rata, ostrva su promenila namenu, pretvorena su u stambene i poslovne četvrti, a njihovo ubrzano širenje postignuto je upotrebom otpada koje je proizvodio megapolis Tokyo.
Prvi projekat veštačkih ostrva datira još iz vremena Tokugawa shogunata. Zamisao je bila da se tadašnji Edo zaštiti od napada sa mora, stvaranjem kopnenih parcela-utvrđenja sa topovskim jedinicama. Napravljeno je šest ostrva, po japanskom nazivu daiba, utvrđenje. Vremenom su ta ostrva pripojena novim nasutim terenima, a ''baterija broj 6'' i danas u izvornom izgledu postoji ispod Rainbow Bridga. Ovaj most je jedan od simbola grada. Atraktivan je i važan jer povezuje centralni Tokyo sa modernim naslednikom nekadašnjih vojnih utvrđenja. Odaiba (台場) je velika četvrt savremenog stanovanja, poslovnih i shoping objekata, zanimljivih muzeja, spektakularnih sajamskih prostora, a biće i jedna od važnih tačaka za Olimpijske igre 2020. Moderno prostorno planiranje uključilo je obilje zelenih površina, kao i zanimljiva rešenja transporta i šetališta. Po lepom danu, Odaiba nudi sjajnu panoramu Rainbow Bridga i centralnog Tokya, pa je podjednako zanimljiva i turistima i stanovnicima grada za izlet, osunčanu šetnju i celodnevno uživanje uz zabavu i kupovinu.


Dvospratnin mostom saobraćaju autoput, običan put i pešačke staze u oba pravca. Ako nije vreme za šetnju, tu je i Yurikamome linija prevoza kojom se najčešće dolazi na Odaibu. 

Elegantni simbol Tokya sa plaže na Odaibi.Za kompletan ugođaj, na Odaibu se može stići i vodom. Suidjo basu (水上バス) ili vodeni autobusi, jesu neobični brodovi koji povezuju nekoliko važnih tačaka zaliva uz nov pogled na okruženje.


Duga peščana plaža počinje na pešačkom prilazu sa mosta. Smeštena je u uvali i bez obzira što je veštački stvorena, posećena je za sportove, porodične šetnje, izležavanje, ali bez kupanja.
Leto je vreme vatrometa u Japanu, a sa ovog mosta se nekoliko puta u seozoni priređuje raznobojni, vatreni spektakl. Noću je uvek atraktivno osvetljen, a posebno za praznike i Novu godinu.
Duga promenada uz vodu nadovezuje se na plažu i uokvirena je zelenilom. Tu je smeštena i kopija Kipa slobode. Sa druge strane, panorama grada, sa modernim visokim zgradama i mostom u nastavku, mogla bi da bude jedna od najprepoznatljivih sunčanih razglednica Tokya.


Još jedna u nizu japanskih kopija.Bar jednom vredi doći i sagledati grad sa ove zalivske strane. Raznovrsna zabava Odaibe počinje parkom koji je smešten na kraju promenade, sa pogledom na vodu. Tu su i klupe za odmor, pauzu za ručak ili jednostavno izležavanja. Muzej tehnike i Muzej pomorstva su sjajna zabava uz mnoštvo edukativnih sadržaja. Interesantni su i deci i odraslima uz razne interaktivne radionice.

 


Pogled ispunjavaju i neke od najznačajnijih gradskih arhitektonskih kreacija modernog vremena. FujiTV i Telecom Center su poslovne zdrade koje, osim zanimljive spoljašnjosti, nude posetiocima dobre vidikovce sa pogledom na grad ili luku. Tokyo Big Sight se ne može propustiti, nametljiv je svojim neobičnim projektnim rešenjem i predstavlja najveći Expo prostor Tokya.


FujiTv poslovna zgrada sa neobičnim detaljem globusa.Telecom Center sa platformama za razgledanje grada.
Dan na Odaibi može se dopuniti i kupovinom. Nekoliko prostarnih i sveobuhvatnih tržnih centara zauzimaju unutrašnje delove ovog prostora i dobro su povezani sa stanicama železnice. AquaCity, Decks, DiverCity, Venus Port...ako tu ne postoji radnja onda je nigde nema. Naravno, uz kupovinu, nezaobilazni su i restorani, poslastičarnice, pa ova tokijska četvrt može biti celodnevna zabava za kišne dane.

Gigantski Gandam na ulazu u DiverCity.Tržni centar koji enterijerom kopira Veneciju iz 18.veka.

U najudaljenijem delu ostrva napravljena je oaza relaksacije Oedo onsen. Ovaj tematski park donosi ugođaje termalnih voda kroz nekoliko otvorenih i zatvorenih vrelih bazena uobličene u atmosferu starog Eda, ukarakteristične uske ulice, drvene objekte i tradicionalne japanske melodije. Voda se izvlači iz toplih izvora sa 1.4 km dubine, a pored kupanja, posetioci uživaju u masažama, restoranima i raznim relaksirajućim sadržajima. Podrzumevano je da gosti svoju garderobu ostave na ulazu i zamene je ležernim yukata (浴衣) kimonima i tradicionalnim geta (下駄) papučama.

Odaiba je grad u gradu. Svojim brojnim sadržajima i zanimljivostima, dobro dođe kao povremeni izlet za svako godišnje doba ili vremenske prilike. A ne treba popustiti da se u uspomenama na Tokyo sačuva i ova panoramska razglednica.