Monday 16 May 2016

zapad Japana - Kaga onsen



Znam da se ponavljam, ali doći u Japan, a ne okusiti onsen užitak, greh je. Kada sam planirala sadržaje za drage nam roditelje i time sam se vodila. Divna Kanazawa ima koncentrovanu lepotu Japana u sebi, pa smo se za manje od sata vožnje, dalje na zapad uz more, zatekli u onsen regiji. Kaga onsen (加賀温泉) objedinjuje nekoliko naselja rasutih po obroncima planina ili uz obalu mora, nastali pre svega za uživanje u vulkanskim izvorima... Otkrivena su pre 1300 godina zahvaljujući budističkim monasima koji su išli na hodičašća na Hakusan (白山), uspavani vulkan Alpa, jednu od tri svete planine Japana.

Ryokan

Našli smo po nešto za svakoga...

Svako onsen mesto ove regije karakteriše po jedno javno kupalište soyu, oko kog je naselje i organizovano. Nekada ryokani, japanske krčme, nisu imali svoja kupatila, pa su se gosti banjali u ovim javnim bazenima. Oni i danas nude uživanje lokalcima i posetiocima koji nigde ne odsedaju ili jednostavno žele da promene ambijent.

Ženski soyu

Muški soyu


Jedan od ryokana...

Mi smo se prvo zatekli u Yamanaka onsenu (山中温泉) malom banjskom naselju smeštenom u brdima, na jednoj strani Kakusenki klanca. Na lepom trgu nalaze se dva javna kupatila Kikunoyu, podeljena prema polovima i onsen za noge na šetalištu. Dok se muški deo društva krčkao, ženski je upoznavao prirodne lepote klisure. Radovalo nas je da ćemo na kraju, noge odmoriti u toploj vodi.
Glavna ulica je veoma lepa, sa mnogo hotela, malih ryokana, suvenirnica, preuređena po ugleda na tradicionalna naselja.





Paralelno sa njom, planinska reka proseca brdo, praveći par kilometara živopisnog klanca. Na nekoliko mesta mostovima se može stići do šumske, šetačke staze. Prošle smo je celu.







Na desnoj obali, u brdu, posle bezbroj stepenica, pronašli smo i malu bogomolju. Kako to već biva u Japanu, bogovi su dostupni na svakom koraku. Možda iz ove lepote lakše dopremo do njih...


Samo pozvoni...


Tako je ugodno živeti u zemlji koja ima osećaja, i novca naravno, da i najmanje prirodne lepote istakne i upotrebi. Kako je rasterećujuće živeti među ljudima koji to cene, koji brinu i uživaju u svemu što ih okružuje.
Ponovo nam je godišnje doba, kasni dani marta, i nedostatak zelenila odredilo najmanje upečatljiv doživljaj. Ipak, sunčano vreme, šum planinske reke, njena modra boja i zanimljivi mostići sasvim su ostavili utisak.











Dok smo kčkale stopala u termalnoj vodi, sačekale smo da muški deo završi sa svojim onsen uživanjem. Trajalo je... Kada smo se konačno skupili, bili su nasmejani, delovali su da im se veoma svidelo. Rumeni, pospanog i opijenog izraza lica, nisu se mnogo premišljali da sve zaokružimo posetom lokalnom proizvođaču sakea. Cela regija je poznata po proizvodnji veoma kvalitetnog pirinča, tako su i svi proizvodi od njega posebno cenjeni. Okusili smo tri različite vrste, dodali rumenila u obraze, slatko se zabavili... Svako je našao svog favorita, tako da nismo praznih ruku izašli iz radnje.




Posle ovakvih sadržaja, kako je dan odmicao, ponestajalo je energije. Zastali smo još u primorskom Katayamazu onsen (片山津温泉), tek da sutra ne zameramo sebi na lenjosti. Naselje je organizovano na obalama Shibayamagata lagune, mešavina slatke i slane vode. Skoro svi hoteli i ryokani imaju pogled na zaliv, dok se na drugoj strani oslikavaju obronci vulkana Hakusan. Divan ambijent. Soyu je premešten pre nekoliko godina u novu, modernu zgradu na obali, koja staklenom fasadom onemogućava granicu izmedju spolja i unutra. Pored bazena, tu su svi ostali spa sadržaji, za celodnevno uživanje.






Maleni plato oko glavnog termalnog izvora upotpunjen je jezercetom i onsenom  za noge. Tu je veoma živo, naravno da smo se skvasili. Objaket za distribuciju vode, izgleda kao živopisna, moderna bogomolja. Zapravo u njoj je pored izvora vode od preko 70 stepeni, bogate mineralima, smeštena i statua nekog božanstva. Možda to i jeste sjajan način da se poštuje i zahvali za ovakvo blago...