Tuesday, 17 May 2016

MUJI kolibeU samoći, uživamo u čitanju, maštamo, slušamo kišu, dišemo sladak vazduh. Sa voljenima, povlačimo se iz spoljašnjeg sveta. Okupljamo oko kamina, uživamo u druženju. Imamo vremena da razgovaramo... MUJI vas poziva da umaknete od vreve grada na mesto gde se možete odmah osećati kao kod kuće i opustiti.MUJI
počinje sa prodajom svojih koliba!Na prošlogodišnjoj nedelji dizajna u Tokyu, MUJI je predstavio svoje tri prefabrikovane kolibe, zamišljene za vangradske ambijente. Poznati dizajneri osmislili su minimalistička, ruralna utočišta prateći svoj lični doživljaj bega u prirodu, a odgovarajući na MUJI koncept.

Drvena koliba
dizajner Naoto FukasawaPostoji određeni šarm kada se izgovori reč koliba. To nije vikendica, ali nije pojednostavljeno ni kao kampovanje. Iz male kolibe se za čas klizne u prirodu. 

Veliki, stakleni klizni paneli samo delimično odvajaju zatvoreni prostor. Kada su razmaknuti, ceo prostor postaje jedna maštovita nadstrešnica za život u prirodi.
Živeti malo u najmanjoj strukturi, to je moj doživljaj MUJI življenja.

Alu koliba
dizajner Konstantin Grčić
MUJI koliba predstavlja zatvoreni prostor, dovoljno mali da se uklopi u normu za koju nije potrebna građevinska dozvola.

Potpuno pojednostavljena, mala, dvospratna kutija. Fasadni paneli se razdvajaju i mogu koristiti kao terasa i kao tenda. Do gornje galerije se dolazi merdevinama, a ne postoje odvojeni prostori za kuhinju, kupatilo, ili bilo kakav unapred definisan nameštaj. Korišćeni su laki materijali i fabrikovanje kao kod dostavnih kamiona.
U svom najjednostavnijem obliku nudi slobodan prostor, koji može biti personalizovan i prilagođen različitim namenama. Rešenje za svakoga ko ima istu želju za malo prostora u prirodi.


Koliba od plute
dizajner Jasper MorrisonKada razmišljam o odlasku u prirodu za vikend, počnem da zamišljam i mali prostor u kom bih imao sve za taj kratak boravak- mesto da kuvam, mesto da jedem, da perem, i mesto da spavam.

Veliki glavni prostor, otvara se kliznim, staklenim panelima ka prirodi, a maleni otvori daju intiman pogled i na sve druge strane. Tu je i nezaobilazan kamin... Kupatilo i kuhinja zauzimaju svoje odeljke.
Složenost (gradnje) se može prevazići ne samo za jednu situaciju, već kao rešenje za svakoga ko ima istu želju za malo prostora u prirodi.

U ovoj godini očekuje se početak prodaje skromnih prebivališta, sa cenom od 3-5 miliona yena. Naišla sam na komentar - Zašto je nekome potrebno 3 miliona yena da bi uživao u prirodi? Za one kojima je potrebno i koji imaju, svakako sjajna prilika da za pristojan novac žive malo, a prožive veliko...


No comments:

Post a Comment