Wednesday 6 January 2016

kad porastem biću...





...David Attenborough

Botanička bašta Koishikawa Shokubutsuen (小石川植物園) bila je jedna od najizraženijih želja drage nam gošće. U 17. veku peti Tokugawa šogun osnovao je vrt za medicinske biljke. Posle Meiji reforme, bašta je priključena tokijskom univerzitetu, koji i danas brine o ovom značajnom parku. U njemu su, u jednoj polovini, sistematično prikazane medicinske biljke, cveće, drveće,  a drugi deo je organizovan kao japanski vrt. Akcenat je na azijskim i japanskim vrstama, sjajna prilika da se upoznaju i razgledaju na jednom mestu. Iako je japanski vrt lep u svako godišnje doba, zimski san nije najbolje vreme za botaniku. Ipak, mir i prijateljske reči sasvim su nas utoplile u ovom prirodnjačkom ambijentu.


















Živahniji ambijent pronašli smo u glavnom gradskom zoo vrtu, Onshi Ueno Dobutsuen (恩賜上野動物園). Po sunčanom danu nije se mnogo osećao zimski san. Kao i obično, praznici su doneli gužvu, obilje posetilaca, dece, jurnjavu.










Ueno zoo je pravi gradski vrt, slično beogradskom, smešten je u centru, na zemljištu koje je nekada pripadalo carskoj porodici. Van grada postoji ogranak Tama zoo, koji na mnogo većem prostoru prikazuje životinje u prirodnijem ambijentu. Istoj grupi pripadaju i mali akvarijum u Kasai Rinkai parku, sa rezervatom ptica, kao i stanište malih životinja u Inokashira parku.
Ueno zoo je verovatno najposećeniji, jer je lako dostupan i prikazuje veliki broj ptica, gmizavaca, mačaka, majmuna, neobičnih azijskih stvorova..








Kratak zimski dan nam nije ostavio vremena za leženu šetnju. Prilično smo brzo proleteli, da nešto ne propustimo. Potrebno je bar 5 sati da se natenane upoznaju sve životinjke. U parku ima nekoliko mesta za odmor, ručak, pa je najmudrije odvojiti čitav dan za posetu zoo vrtu.












Nakon zoo vrta, hitali smo da zaokružimo dan posetom sova kafeu. To je takođe bila jedna od Miličinih želja. Izabrala sam da posetimo nov kafe, nadajući se sličnom ambijntu, a brojnim novim vrstama sova. Na žalost, ovaj je bio dramatično skromniji. Drželjubive ptice su ga, srećom, učinile podjednako zabavnim, uživali smo.













Ima mesta u Tokyu kojima se u svako godišnje doba može uživati u tropskim cvetovima. Pospana botanička bašta je zimskom snu ponudila relaksirajuće šetnje, ali nas je zato stakleni vrt u Shinjuku Gyoen poveo u raznobojne ambijente bilja raskošnih oblika. Dragoceni kutak u užurbanom, poslovnom centru grada.



















Orhideje, svih oblika i boja...čak i veličine nokta!