Wednesday, 5 August 2015

japanizmi - maramiceČinilo mi se da je kultura džepnih maramica vezana za neka prošla vremena, odrastanje, uspomene. Moj deda ih je koristio do poslednjeg dana, a sećam se bake koja ih je uredno peglala, štirkala i slalagala...velike, muške, geometrijske ili krupnih karo motiva i manje, nežne ženske, bele, sa čipkom ili sitnim cvetnim detaljima. Mislim da su ih imali na desetine... Onda se ta navika negde izgubila i nekako mi je žao zbog toga. Zamenili su ih papirni ubrusi i maramice, dostupni, jednokratni i sa ekološkog aspekta pogubni.

U Japanu, zemlji koja ogromne napore ulaže u reciklažu i očuvanje okoline, takvo razbacivanje papirom je nedopustivo. Papirne maramice su veoma retke, a tako tanke da su i prilično neupotrebljive. Toalet papir, naravno, postoji, ali je uspešno smanjena upotreba japanskim električnim bideima. Ubrusi, posebno na javnim mestima, ne postoje. Tako sam se već u prvim danima srela sa platnenim maramicama, onim nostalgičnim detaljem, koji je ovde evoluirao, po japanskim običajima, do neverovatnih vrsta, veličina i namena.Maramice su neophodnost i ovde ih svi nose. Najupečatljivija primena je sada, tokom leta, kada vrućine i vlaga donose neverovatno znojenje. Tu su se mnogo praktičnijim pokazali mali peškirići, koji ne zahtevaju ni tako pedantno peglanje, kao maramice. Naravno, materijali su raznovrsni sa funkcijama dobrog upijanja, rashlađivanja, brzog sušenja, eliminacije mirisa... Nije neobično videti ljude kako nose velike peškire obmotana oko vrata da upijaju znoj.
Mi smo prve peškiriće nabavili da brišemo noge kada koristimo ulični onsen. Onda smo shvatili da su neophodni i za svako pranje ruku ili umivanje na javnom mestu. A kada ih već imamo, onda se i primena proširuje.


Namenu i godišnje doba prate vrste materijala, a u šarenilu dezena moguće je uparivati maramicu sa garderobom. Tako je estetika veoma važna, a prefinjeni materijali, od praktičnog, začas stvaraju luksuzan detalj.


Deca naravno biraju svoje omiljene likove iz crtaća. I sama ne znam koju bih pre izabrala iz kolekcije studija Ghibli.


Svaki proizvođač garderobe ili kućnih sitnica nudi i svoje verzije maramice, a specijalizovane radnje imaju desetine metera rafova sa ponudom najrazličitijih krpica. Sjajan suvenir ili poklon! Tako japanski, tako praktičan.