Saturday, 11 April 2015

japanski UskrsPrvi put u životu zatičem se za vreme Uskrsa van svog domaćeg okruženja, bez porodice i prijatelja sa kojima bih se zabavila. Prvi put sam morala da pogledam u kalendar kada dolazi ovaj praznik, jer nema raznolikih ukrasa i simbola po gradu i prodavnicama, nema saveta u novinama kako ošarati jaja i ukrasiti trpezu, nema kesica sa bojama na kasi prodavnice...

Japan je prilično otvoren u usvajanju zapadnjačkih praznika i povoda za slavlje, konzumizam, parade. Iz nepoznatog razloga sada je izostala ta zainteresovanost. Da li ova hrišćanska priča nije dovoljno zanimljiva ili je ovo vreme ipak rezervisano za sakuru, jedva da sam srela bilo kakva podsećanja i ukrase. Očito da mali broj hrišćana nije dovoljan pokretač festivalskog raspoloženja. Jedan od retkih slatkih pokazatelja da je Uskrs blizu bilo je praznično izdanje Kit Kat čokoladice.

Naravno, ukrašavanje jaja nije moguće izvesti tradicionalnim tehnikama. Ni luka, ni boja... Ali, u Japanu ću ih dekorisati japanski. Dakle, papirićima!

Sada imam veselu prazničnu kutiju i japansku poslasticu. Srećan nam Uskrs!