Sunday, 15 February 2015

amerikanizmi - Valentine's DayAko je ljubav povod - onda u redu.
Još jedan dan za poklone i posebne trenutke. Naravno, sa japanskim osobenostima. Valentine's Day je usvojen uglavnom kod mladih, tinejdžera, ali i određeni broj bračnih parova praktikuje februarsko darivanje. Nije rezervisan samo za emotivne odnose, neko poklanja i porodici, prijateljima, pa možda i nije baš prikladan naš naziv Dan zaljubljenih.


14. februara žene daruju muškarce, a onda u japanskom odgovoru 14. marta muškarci daruju žene! Taj dan se naziva White Day. A najviše se raduju proizvođači čokolada i slatkiša. Jer najčešći poklon za Valentine's Day jesu čokoladice, bombonjere i slične slatke zanimacije. Posebno se cene domaće pravljeni kolačići, pa su u prodaju razni papiriči sa detaljima srca, kesice posebno oblikovane i dekorisane u znaku ljubavi, modle i ukrasi za pečenje. Osim partnerima, žene poklanjaju i svojim prijateljima, ponekad i kolegama.

Muškarci će za mesec dana odgovoriti kolačićima, cvećem i ponekom čestitkom. White Day je japanska tvorevina, pokrenuta 60ih od strane proizvođača marshmallow bombona, po kojima je dan i dobio ime. Vremenom su drugi pokloni postali zastupljeniji, keksići i slične sitnice.
Nekoliko zabavnih sadržaja ovim povodom organizovani su po gradu, a ponuda u restoranima, posebno poslastičarnicama proširena je nekim čokoladnim fantazijama. Nisam odolela...


Zanimljiva je tematska poseta Zoo vrtu koja prikazuje ljubav i zavođenje među životinjama. Na žalost, samo na japanskom.
Tokyo Tower je jedan od simbola panorame Tokya. Kojim povodom su Japanci došli na ideju da naprave crvenu kopiju Ajfelovog tornja, ne znam, ali ih je verovatno Pariz inspirisao da za Valentine's Day osmisle neki sadržaj baš tu. Moguće je popeti se peške na vrh tornja i uživati u romantičnim, noćnom pogledu na svetla metropole.