Monday 3 November 2014

akvarijum Shinagawa



Pokvarilo se vreme. Nije previše hladno, ali je kišno i maglovito. Za nas bez jesenje garderobe zabava je ograničena na zatvoren prostor.


Ove kišne subote zabavili smo se u akvarijumu. U Tokyu ih je nekoliko, ni jedan se posebno ne ističe, ali su lep način da se provede par sati u okruženju koje nam često nedostaje. 
Shinagawa Aquarium je smešten uz mali, uređeni park. Organizovan je na dva sprata, a u cenu ulaznice 1350¥ je uključen i šou delfina i morskih lavova, ako se u pravom trenutku zadesimo. Nije najmoderniji, ali kroz nekoliko tema prikazuje svet reka koje se ulivaju u zaliv, bića iz zaliva i terena Shinagawe.


Kornjača zaljubljena u šarana je bila neodoljiva atrakcija. Trapavo je pokušavala da pliva ispred njega, da mu skrene pažnju i da ga dodirne, nakon čega su joj se ''ruke'' tresle! Ja tu vidim samo čiste emocije...Zatim su nas veselili razni šareni stanari mora.


Složili smo se u razmišljanju kako su verovatno ova bića imala sreće da pobegnu sa azijskih tanjira...

Tunel je uvek zabavan deo akvarijuma sa svim ribicama koje kruže oko posmatrača i koje su sagledive iz najrazličitijih uglova. Nama je podjednako veselo bilo da slušamo male Japance koji su karakterisničnim uzvikom Oooooo! pratili krupne ribe, raže i kornjače.



Delfini su obavezi stanari japanskih akvarijuma. Nismo zatekli akrobacije, ali smo uživali u njihovom slobodnom vremenu. Mili i nasmejani. Bili smo i pomalo setni setivši se ovdašnjeg septembarskog običaja klanja delfina u Taijiu. Oni koji izbegnu takvu zlu sreću završe u ovakvim akvarijumima. Na raspolaganju imaju 15 metara za uživanje u plivanju. 

Mali drugari, velika sreća.





Na izlazu su nas pozdravile dve ajkule. Usamljeno su kružile po pustom, staklenom kavezu. Opet bolje nego da završe u supi!