Monday, 22 September 2014

Kappabashi doriDuh prošlih vremena u Tokyu oseća se u delu Asukusa (浅草). Smeštena je na obali reke Sumida, Sumida gawa (隅田川), obiluje hramovima, parkovima, živopisnim ulicama i tradicionalnim radnjama. Nezaobilazna je putanja  turistima, koji se prepuštaju opuštenoj, ali raznobojnoj i veseloj atmosferi. Lokalci koji obavljaju kupovinu, posećuju verske objekte, okupljaju o festivalima i svečanostima, dopunjuju razglednicu svakodnevice. 
Kappabashi (合羽橋) je atraktivna ulica podjednako primamljiva turistima, budućim i stalnim stanovnicima Tokya. U njoj su se okupili prodavci i zanatlije nudeći sve što je potrebno da se opremi kuhinja ili pokrene restoranski posao.Mi smo za obilazak odvojili dan u našoj potrebi da uredimo nov dom. Ipak, ona je i sjajan način da se mnogo sazna o navikama Japanaca, načinu pripreme i posluživanja hrane i pića, običajima i prolosti kroz raznobojnu grnčariju i antikvarne predmete.


Odlazak u restoran u Tokyu, uglavnom podrazumeva i dugo razgledanje njegovog izloga, u kom su prikazani fotorealstični modeli hrane ponuđene u meniju. To se naročito odnosi za sve koji ne govore japanski, jer jelovnici najčešće nisu prevedeni. Fascinantne su preciznost izvedbe i sličnost sa stvarnom hranom.Teško je napustiti Tokyo bez bar nekog suvenira iz Koppabashi ulice. Privesci i magnetići koji imitiraju suši i rolnice trenutno otvaraju apetit.